NOBARA DOJO

KARATE

Iedereen weet dat karate ontstaan is in Japan. Eigenlijk is karate ontstaan in OKINAWA een eilandengroep dat heden bij Japan hoort. De karate die we bij Nobara beoefenen is Shorin Ryu meer bepaald Kobayshi ryu. Deze vorm is de voorloper van de sportkarate. Eigenschappen van onze vorm van karate zijn natuurlijke standen, korte bewegingen en trappen die zowel hoog als laag worden gegeven. Wij beoefenen jissen kumite (werkelijk vechten). Op trainingen gebruiken we hiervoor evenwel beschermingen. Een onderdeel van onze karate is het gebruik van wapens. Dit noemt men kobudo. De staf, de nuchaku (twee met elkaar verbonden stokjes), de sai (een metalen drietand) enz. leren we gebruken. Dit is enorm bevorderlijk voor de coördiinatie van ons lichaam.
Door gebruik van kata's (stijloefeningen) leren we ons lichaam snel te reageren, van zodra hier enige vaardigheid is bereikt wordt duidelijk dat de bewegingen van deze kata's de eigenschappen hebben van uitstekende self-defence technieken, als technieken die in een gevecht (sparring) kunnen worden toegepast.

 

Onze lesgever Eddy De Clercq trainde in zijn jeugd shotokan in Brussel en nadien bij sensei François De Mesmaeker te Denderleeuw tot 2002. In 2004 is hij in Okinawa rechtstreekse leerling geworden van sensei Koei Nohara 9e dan uit Okinawa van de Ryukyukan Shorin Ryu. Koei Nohara is een leerling van Kaoru Nohara tot zijn tienerjaren en later van Nakazato Sugoro. In 2017 is onze groep toegetreden tot Okinawa Shidokan van sensei Katsuya Miyahira (+) rechtstreekse leering van Chibana sensei. Huidige sensei van shidokan is Seiyu Nakamura (10e dan). We oefenen regelmatig met sensei Dick Kevorck 9e dan (Frankrijk) eveneens een rechtstreekse leerling van Miyahira Sensei.

Geschiedenis Shorin Ryu en belangrijke meesters.

Shorin Ryu is bekend voor snelle hand en bewegingstechnieken gebaseerd op een natuurlijke bewegingen en een natuurlijke ademhaling. Shorin Ryu begon als Shuri-Te of Tiy. Tiy betekent hand in de oude Okinawa taal Hogan.

* Bushi Matsumura (1809-1896)

Als verantwoordelijke van de lijfwacht van de Okinawa Koning heeft hij veel invloed gehad. Het is deze meester die karate heeft gestructureerd. Heeft de kata's Kushanku bij de stijl gevoegd en heet de kata Chinto, passai en Gojushiho gecreëerd. Hij maakte van Naihanchi de belangrijkse kata.

* Anko Itosu (1830-1915)

Als leerling van Matsumura heeft hij ervoor gezorgd dat Shorin Ryu een groot aantal meesters heeft voort gebracht. Sommige van zijn leerlingen zijn grondleggers van moderne karate stijlen zoals Gichin Funakoshi voor Shotokan. Kenwa Mabuni voor Shito-ryu. Een belangrijke leerling is Chinbana Choshin. Hij wordt beschouwd als de opvolger van Anko Itosu.

* Choshin Chibana (1885-1969)

Chibana sensei is de naam Shorin ryu beginnen te gebruiken. Sensei Choshin Chibana heeft ervoor gezorgd dat karate in de scholen van Okinawa werden gegeven. Choshin Chibana heeft in 1907 de vijf pinan's gemaakt op basis van de kata's Passai, Kushanku, Chinto. Hij heeft eveneens de kata Naihanchi gesplitst in drie kata's Nahanchi shodan, nidan en sandan. Dit om kata's makkelijker aan te leren.

Belangrijke moderne meesters :

Leerlingen van Chibana sensei

- Shuguro Nakazato ( 1920-2016)

- Katsuay Miyahira (1918-2010)

 

Wat oefenen we bij Nobara Karate

Enkele onderdelen van een training :

1) opwarming

2) kihon

3) kumite

4) karate kata's

5) kobudo kata's

* De opwarming dient om alle spieren voor te bereiden op de training. Deze opwarming kan wisselen van training tot training.

* Kihon zijn oefeningen waarbij de technieken worden herhaald zodat deze snel kunnen worden uitgevoerd.

* Kumite is het vechten. Tijdens training worden verschillende vormen gebruikt nml full contact karate met bescherming en punt-karate (non-contact). Volwassen mogen kiezen welke vorm ze trainen. De jeugd beoefent punt-karate.

 

* Kata's zijn stijloefeningen. Deze vormen eigenlijk de bibliotheek van de karate. Men kan levenslang oefenen om deze kata's beter en beter te kunnen uitvoeren en begrijpen.

 

Wij beoefenen volgende SHORIN RYU kata's :

Lagere kata's :

- Naihanchi Shodan, Naihanchi Nidan, Naihanchi Sandan

- Pinan Shodan, Pinan Nidan, Pinan Sandan, Pinan Yondan, Pinan Godan

Hogere kata's

- Kusanku Sho, Kusanku Dai

- Passai Sho (Itosu Passai), Passai Dai (Matsumura Passai)

- Chinto

- Gojushiho

 

* een aantal kata's worden in de groep gehouden (geheim).

 

* Kobudo kata's zijn stijloefening met wapens waaronder de BO, SAI, NUNCHAKU, TONFA.

Wij beoefenen een aantal Ryukyu Kobudo zoals suchi no kon (bo),Ttuken shitahaku no sai (sai),Maezato no nuchkau.

Sinds 2016 oefenen we vooral KOBUDO KOCHINADA - de meeste Okinawa wapens.

 

Waar ze we bij aangesloten ?

Voor de vergunning: Shorin Ryu Karate Kenkyukai (studie groep)
Nationaal : Shorin Ryu Shidokan Belgium

internationaal : Shorin Ryu SHIDOKAN Okinawa

Internationaal : RYUKYUKAN Okinawa (tot 10/2017)

Wanneer ?

De training zijn op dinsdag en vrijdag.
KARATE KIDS (tot 10 jaar)

van 18.30u tot 19.20u

KARATE van 19:30u tot 21.00u

Lidgeld volwassenen 400 € per jaar
Studenten en kinderen 180 € per jaar

10-beurten kaart 90 €


(Leden van voor 2018 oud systeeem)

Sensei Dick Kevorck - Sensei Eddy De Clercq -
Sensei Seiyu Nakamura